Annons

Annons

Annons

krönikaSverige

Andreas Ekström
Ni måste skaffa en hemlig kod – annars blir ni lurade

Vilket ska bli er familjs lösenord?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Det är dags att börja fundera på det. Och nu menar jag inte bara det självklara ”hamsternifrysen” som vi har till vårt wifi (roligt, lagom säkert, alla barn minns det) eller vilken pinkod ni har till mobilen.

Jag menar det kalla kriget-mässiga spionfilmsfähiga lösenordet. Det som ska skydda er från den vidrigaste formen av bedrägeri.

Vem är det som ringer? Barnbarnet eller en AI-röst som kopierar rösten? Ställ en kontrollfråga.

Bild: Per Larsson / TT

Häng med här:

Redan nu finns enastående bra tekniska hjälpmedel för den som vill kopiera en annan människas röst. Leta på nätet, och du kan höra Barack Obama säga massor av saker han aldrig har sagt.

Annons

Snart kommer samma teknik att fungera i realtid, och behöva ytterst lite råmaterial för att kunna kopiera vem som helst.

Annons

Tänk dig följande scenario:

Familjens tolvåring gör ännu ett hysteriskt roligt Tiktok-klipp. Talar om något som har hänt i skolan, med sin vanliga röst, sin vanliga intonation, sina vanliga ordval.

Någon fångar upp det, tankar in rösten i ett AI-förstärkt redskap – och har nu skapat ett perfekt sätt att lura farmor eller morfar eller vem som helst som känner henne.

Allt som krävs är tillräcklig snabbhet. Och så får mormor ett samtal från ett nummer som ser ut att tillhöra barnbarnet (sådant kan också hackas) där en röst som låter exakt som barnbarnet ber om hjälp med pengar.

Hur ska man undgå att bli lurad av ett så sofistikerat bedrägeri?

När man har hanterat vreden och avskyn gentemot en utveckling som inte har begränsat och reglerat och brottsutrett tillräckligt mycket tillräckligt tidigt får man gå vidare och söka konkreta lösningar.

Som i en agentfilm, som sagt.

Jag har bara ett förslag tills vidare:

Etablera ett familjens lösenord. Om man blir misstänksam i samtalet, och anar att den man pratar med inte är den man pratar med, så säger man till exempel:

”Oj, hörde du åskan?” varpå den andra vet att det korrekta svaret är ”Oskar vemdå?” eller vad man nu gör upp om. Som i en agentfilm, som sagt.

Sjukt, svårt och allvarligt sjukt, är det att man ens ska behöva tänka på sådant här. Men internet är snabbt. Samhället är långsamt. Vi är nästan framme vid den punkt då vi verkligen behöver göra precis så här för att skydda oss själva.

Annons

Så det är lika bra att hantera det nu direkt innan något händer: ta ett familjeråd i den närmsta kretsen, och få med mor- och farföräldrarna. Tänk ut familjens eget lösenord.

***

Veckans kulturråd: Avstå alltid från synpunkter på hur andra människor väljer att redigera och begränsa sina sociala medier. Folk har sina skäl, och alla har rätt att välja exakt grad av öppenhet och relationer i sina liv.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan