Annons

Annons

Annons

Skjutningar i Sverige

Polischef: Inte haft sådan situation sedan 1945

Antalet minderåriga som dras in i den grova brottsligheten ökar, och de utför allt grövre våldsdåd. Följden har blivit att fler oskyldiga drabbas, enligt underrättelsechefen Jale Poljarevius.

– Nu är det en farlig tid, säger han i SVT:s Agenda.

Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, vittnar om att allt fler minderåriga dras in i den grova brottsligheten. Arkivbild.

Annons

Den senaste tiden har Sverige drabbats av en lång rad gängrelaterade våldsdåd. Konflikten ledde till ytterligare en felskjutning, när en Uppsalabo sköts ihjäl på väg till sitt arbete.

Enligt Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, blir det allt vanligare att ledarfigurer utnyttjar unga personer att begå brotten och ta straffen. Många pressas att ta de korta straffen för att bli "fullvärdiga" gängmedlemmar.

Annons

Annons

– Man rider på deras unga ålder, för man vet att Sverige inte har ett system som fungerar på ungdomar när det gäller grova brott. Du kan mörda någon och så får du två, tre års fängelse, max fyra. Du får inte mer, säger han.

När tonåringar används som beställningsmördare riskerar fler oskyldiga än tidigare att komma till skada. Situationen i landet har inte varlig så farlig sedan 1945, hävdar Poljarevius.

– Man använder sig av individer som över huvud taget inte kan hantera vapen. De är rädda själva, kanske till och med hotade, och väldigt unga. För att våga göra de här sakerna så tar man droger. Och till skillnad mot vad de tror gör drogerna att man blir ännu sämre på de här delarna, säger Jale Poljarevius.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan