Annons

Annons

Annons

kulturKulturchefens nyhetsbrev

Ida Ölmedal
Det enda rus jag behöver?

Kulturredaktionens serie har undersökt alkoholen, ciggen, lustgasen, sexet, svampen och sötsakerna.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Stefan Ed

Annons

Ida Ölmedal är kulturchef. Som prenumerant kan du få nyhetsbrevet till din mejlkorg – gå in under ”Mitt konto” och ”Nyhetsbrev”.

Glad måndag, kära Sydsvenskan-läsare!

Är det höst nu? Frågan har skapat en oöverstiglig klyfta på kulturredaktionen. På ja-sidan står jag, på nej-sidan Peter Fällmar Andersson (som skrivit detta soliga inlägg) och, såvitt jag förstår, klabbet.

Annons

Annons

Således tog jag i helgen mitt första höstdopp på Ribban. När jag satt med ansiktet vänt mot eftermiddagssolen, medan mitt sällskap – en bakfull hemul – dök efter sina tappade solglasögon, tänkte jag: det här är det enda rus jag behöver.

Fast vad menar man egentligen med berusning och vad har man det till? Har man det bara för att förhöja livets skimmer? Eller behöver människan det gränsöverskridande, det destruktiva, kontakten med sitt mörker och sina inre motstridigheter? Jag tror egentligen det senare.

I serien ”Jakten på ruset” har våra skribenter undersökt alkoholen, ciggen, lustgasen, sexet, svampen och sötsakerna – och deras plats i vår kultur. I helgen avslutade Arvid Jurjaks och David Neman serien med en baksmällans odyssé. Läs hela serien här!

För egen del har jag funderat på den vrede det väckte när Socialstyrelsen förra veckan sänkte sina rekommendationer för hur mycket män ska dricka för att kunna erbjudas vård. Är verkligen varje diskussion om alkoholkultur ett utslag av moralism? Det har jag skrivit om här.

Annons

I veckan är det både gallerihelg och filmfestival (Nordisk panorama) i Malmö. Följ vår rapportering på Sydsvenskan.se och hitta annat roligt som händer i stan i Dygnet runts guide! Missa inte heller listan över de bästa filmerna just nu!

Vi hörs snart!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan