Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Biståndstagare får rätt till pengar för semesterresa

Utlandssemester är viktigt även för biståndstagare. Det anser förvaltningsdomstolen, som ålägger Malmö stad att betala för en semesterresa åt en familj med fyra barn.

Familjen, två föräldrar i 40-årsåldern med fyra barn, har haft löpande försörjningsstöd sedan 2012. Nu vill de ha pengar till en längre resa eftersom deras ena son inte mår bra. Han har vid flera tillfällen svimmat på grund av stress och han har tappat motivationen eftersom familjen inte kan åka på semester som andra barn i hans ålder.
Föräldrarna har lämnat in intyg från skolsköterska och psykolog som visar att familjen är i behov av en resa till en annan ort. De vill nu ha extra bistånd till hyrbil, bensin och fyra dagars logi för antingen en semesterresa till Skara Sommarland (13 192 kronor) eller till Lalandia i Danmark (10 460 kronor).
Politikerna i stadsområdesnämnden Norr säger nej.
Det får räcka med Skånetrafikens sommarkort så att familjen kunde resa inom Skåne och till exempel besöka Tosselilla Sommarland. Politikerna har också hänvisat familjen till kommunens gratisaktiviteter.
Förvaltningsdomstolen ger nu föräldrarna rätt och river upp politikernas avslag.
Ekonomiskt bistånd till rekreation ingår inte i den gällande normen för försörjningsstöd, skriver domstolen, men intygen från skolsköterska och psykolog visar att "familjen är i behov av rekreation mot bakgrund av barnens mående och familjens situation i övrigt".
Behovet kan inte tillgodoses genom dagsutflykter i Skåne eller med någon av de aktiviteter som kommunen anordnat, utan familjen behöver en sammanhängande semester för miljöombyte och rekreation. Domstolen beslutar därför att familjen har rätt till ekonomiskt bistånd för skäliga kostnader för resa och logi i två nätter på en ort som möjliggör ett miljöombyte, exempelvis Skara Sommarland eller Lalandia som makarna angett i ansökan.
Gå till toppen