Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Frågor och svar

Här får du svar på de vanligaste frågorna. Hittar du inte det du söker är du välkommen att kontakta oss.
Verktyg för att hantera din prenumeration hittar du under sidan min prenumeration.

Uppehåll

Varje dag, året om, kan du som är prenumerant läsa vår e-tidning via dator eller via app i surfplatta eller mobil. Du loggar in med ditt konto för att komma åt e-tidningen.
Ditt uppehåll kan omfatta endast en dag. Vi måste dock ha din anmälan senast kl 13.30 dagen innan uppehållet ska börja gälla.
Senast kl 13.30 dagen innan behöver vi ha din anmälan.

Tidningsdistribution

Vi strävar efter att din tidning ska finnas i lådan senast kl 6 måndag-fredag och kl 7 lördag-söndag.
Om du inte fått din tidning i lådan innan kl 6 mån-fre respektive kl 7 lör-sön kan du reklamera den via sidan min prenumeration.
Boende i västra Skåne: ring 0771-87 30 30
Boende i Trelleborg, Ystad, Sjöbo, Skurup, Tomelilla, Simrishamn, Kristianstad, Bromölla, Boende i Åhus, Östra Göinge ring Point 0771-87 30 39 (kl 6:30-17 mån-fre, kl 7-13 lör-sön)
Boende i Eslöv, Höör, Hörby, Hässleholm, Osby: ring TAB 010-436 15 54 (kl 7-13 mån-fre, kl 7-12 lör)
OBS: Just nu bygger vi om distributionen men vi gör allt för att du ska få din tidning i tid. Det kan innebära att din distribution påverkas negativt under ett par dagar

Stjärnklubb

Stjärnklubben är till för dig som prenumererar på Sydsvenskan och ger dig mängder med rabatter och exklusiva erbjudanden. Du kan spara tusenlappar! Läs mer om Stjärnklubben här.
Stjärnkortet finns inte längre som plastkort, istället kan du ladda ner vår app Sydsvenskan Stjärnklubb till din mobil och bära med dig ditt digitala Stjärnkort.
Saknar du mobil? Då kan du skriva ut ett prenumerationsintyg att visa upp för att nyttja ett erbjudande. Logga in på sidan Min prenumeration och klicka på knappen ”Skriv ut Stjärnkort”. Har du frågor kontakta kundservice.
För att få Stjärnkortet i mobilen behöver du ett konto. Du som inte skapat konto än gör det enkelt på sydsvenskan.se/skapakonto.
Gå in i App Store eller Google Play och ladda ner vår app. Appen är gratis och du kan se alla aktuella erbjudanden. För att få tillgång till bokningsuppgifter och möjlighet att visa ditt Stjärnkort för respektive erbjudande loggar du in med ditt konto.
Stjärnkortet finns inte längre i plast utan har ersatts med ett prenumerationsintyg. Du visar helt enkelt upp ditt prenumerationsintyg när du vill nyttja ett erbjudande.
För att skriva ut ditt intyg gör så här:
Logga in på sidan Min prenumeration klicka på knappen ”Skriv ut Stjärnkort”. Har du frågor kontakta kundservice.

Premium

En del av vårt innehåll på sajterna är endast tillgängligt för betalande prenumeranter.
Exempel på premiuminnehåll kan vara artiklar inom feature, populärvetenskap, opinion och åsikter av typen analyser, exklusiva intervjuer eller reportage. Exempel som inte kommer att vara premiuminnehåll är information som är väsentlig för dig som samhällsmedborgare tex förorenat kranvatten, stormvarningar och liknande.
Som befintlig prenumerant på papperstidningen eller e-tidningen har du tillgång till allt premiuminnehåll genom att logga in på vår sajt. Har du inte skapat ett konto gör du det enkelt här.
Bra journalistik kostar pengar, oavsett kanal. Vi har fler än någonsin som tar del av vårt material och för att vi fortsatt ska kunna ge dig högkvalitativ journalistik behöver vi utöver annonsintäkter även digitala konsumentintäkter. Detta är inte unikt för oss utan så gör nu fler och fler mediehus världen över.

Skapa konto

Efter du skapat ett konto kommer du få ett e-post skickat till dig med en aktiveringslänk. Klicka på denna länk inom 24 timmar för att få fortsatt tillgång och bekräfta att det är du som skapat kontot. Se vår film om hur du skapar konto här.
Du som prenumererar på papperstidningen får via ditt konto tillgång till vår e-tidning utan extra kostnad. Du väljer själv om du vill läsa via dator, surfplatta eller smartmobil. Läs mer här.
Med ditt konto kan du även logga in på sydsvenskan.se där du kan ta del av vårt premiuminnehåll samt följa och bevaka dina favoritskribenter eller ämnen.
Genom att logga in på Stjärnklubben samt i vår webbutik shoppia.se kan du dessutom ta del av våra fantastiska erbjudanden och spara tusenlappar!
Självklart kan du också hantera dina kontoinställningar och dina prenumerationsärenden via sidan min prenumeration.
För att underlätta registreringen har vi valt att man kan använda antingen personnummer eller kundnummer när man skapar konto.
Vill du använda kundnumret hittar du det på ditt förmånskort eller överst på din faktura.
Du kan enkelt byta lösenord genom att klicka här.
Se vår instruktionsfilm för hur du skapar konto.
Gå in på sydsvenskan.se/skapakonto och fyll i dina uppgifter. Ditt konto består av en e-postadress och ett lösenord. Är du prenumerant på papperstidningen identifierar du dig med ditt kundnummer eller personnummer för att koppla din prenumeration.
För att få tillgång till e-tidningen, Stjärnklubben och kunna göra egna ändringar på din prenumeration så kopplar du ditt konto till din prenumeration här.

Shoppia.se

Shoppia är en webbutik som ägs av HD-Sydsvenskan. Här säljs varor och aktiviteter till förmånliga priser för HD-Sydsvenskans prenumeranter, för dig med HDpass eller Stjärnkort. Vårt löfte är att ge dig som prenumerant ett mervärde och unika erbjudanden.
För att handla på Shoppia måste du vara 18 år. Shoppia ingår inte avtal med minderåriga utan målsmans godkännande. Du hittar vanliga frågor och svar om Shoppia här.
Det är lätt att handla på Shoppia! För att få Stjärnpris, dvs lägsta pris, behöver du vara inloggad. Du loggar in i hörnet uppe till höger och använder ditt Sydsvenskan-konto*. Sedan väljer du den produkt som du vill ha, vilken storlek och färg om det efterfrågas. Välj antal och tryck sedan på ”Lägg i varukorgen”. Tryck på ”Varukorg” uppe i höger hörn för att gå vidare. Dubbelkolla i varukorgen så produkterna du valt stämmer, skulle du ha valt fel tar du enkelt bort produkten genom att fylla i ”0” vid antal och uppdatera varukorgen. Vill du ha flera eller färre antal av varan fyller du även i det här. Fyll därefter i dina uppgifter i Klarna-rutan och välj önskat betalningssätt. Det går även att söka produkt genom att välja kategorier eller att använda sökrutan längst upp.
*Har du inget konto skapar du det enkelt här.
Du måste vara inloggad med ditt konto för att få det förmånliga priset. Har du inte skapat konto gör du det enkelt här.

Privatannons

Boknings av dödsfall, dödsfall tack samt inmemorian ska alltid ske via mail bokning@hdsydsvenskan.se eller post till Annonsavdelningen, Sydsvenskan 205 05 Malmö – inte via telefon.
Dödsannonser följer tidningens mallar och skall innefatta för- och efternamn.
I priset för annonsen ingår ett korrektur, sedan tillkommer en extra avgift, se aktuell prislista. I prislistan finns även specificerat kostnader för sättning och ev scanning.
Vid bokning ska följande uppgifter finnas med:
Tidning: HD eller Sydsvenskan
Införingsdag:
Fakturauppgifter:
Namn:
Adress:
Personnummer:
Telefonnummer:
Mailadress för korrektur:
Ev prenumerationsnummer för att få rabatt. (se prislista för aktuell rabatt)
Manus och ev symbol.
Längst ner på denna sida hittar du all information om hur du annonserar och vad det kostar.
Här hittar du all information om hur du annonserar och vad det kostar.
Du kan boka din annons själv via webben, mejla in din annons till privatannons@sydsvenskan.se eller ringa kundservice på 040-93 44 00 måndag-fredag kl 08:00 - 16:30.

Nyhetsbrev

"Vad vi läser" är nyhetsbrevet för dig som älskar bra journalistik.
En eller ett par gånger i veckan tipsar redaktionen om ett fåtal noga utvalda texter från medier i hela världen. Sådant vi har läst, sådant vi gillar, sådant vi inspireras av – och vill sprida till er, för att det helt enkelt är så lysande bra att det förtjänar en större publik.
Vårt dagliga nyhetsbrev ger dig de viktigaste nyheterna på vår sajt vid kl 7 på morgonen. Det ger dig en bra överblick över senaste nytt och från nyhetsbrevet kan du klicka in på sajten för att läsa vidare. Observera att du måste vara prenumerant för att ta del av samtliga artiklar på vår sajt.
Vill du inte missa det senaste i det skånska kultur- och nöjeslivet? Vilka krogar som ska öppna eller stänga? Vilka artister som är klara för konserter i Malmö, Lund och Köpenhamn? Vem som ska göra huvudrollen i den nya teaterföreställningen på Stadsteatern? Vad som ska hända på Skånes festivaler? Prenumerera då på Dygnet Runts nyhetsbrev som kommer ut 1-2 gånger i veckan.
Ska det byggas spårväg till Brunnshög? Får Lund ett nytt kulturhus? Vad ska hända med centrum? Vilka krogar och butiker öppnas eller stängs? Finns det mögel i dina barns skola? Håller din förening på att gå i konkurs? Och vad gör politikerna egentligen med dina skattepengar?
Vill du ha svar på dina frågor och hålla koll på vad som händer i Lund? Prenumerera i så fall på Sydsvenskan Lunds nyhetsbrev, som skickas ut 1-2 gånger i veckan.
Vill du bli påmind via e-post om nytillkomna erbjudanden så anmäl dig till vårt e-postutskick som går ut en gång i veckan. Här kan också riktigt bra sista-minuten-erbjudanden dyka upp!
Det går bra att anmäla flera e-postadresser. Tänk på att hela ditt hushåll har möjlighet att utnyttja erbjudandena i Stjärnklubben och inom familjen kan många olika intressen förekomma. Se därför till att just du får en påminnelse om våra erbjudanden så att du inte missar något riktigt bra!
Här kan du registrera flera e-postadresser.

Nyhetsapp

Under "Inställningar" i Nyhetsappen hittar du notisinställningar. Klicka där för att aktivera pushnotiser för de områden som du önskar t ex stora nyhetshändelser, trafik- eller sportnyheter samt lokala nyhetsflashar.
Du laddar ner vår app Sydsvenskan Nyheter via App Store eller Google Play.

E-tidning

Här kommer du direkt till e-tidningen i webbläsare. I våra instruktionsfilmer guidar vi dig i hur du läser e-tidningen.
Vill du läsa mer om e-tidningen gör du det här.
Först och främst behöver du klicka dig vidare till den aktuella tidningen du vill ladda ner. Via skrivarsymbolen uppe till höger i menyn kan du välja att skriva ut eller ladda ner aktuell sida du befinner dig på eller alla sidor i tidningen.
När du valt Aktuell sida eller Alla sidor öppnas ett nytt fönster. Från detta fönster kan du antingen skriva ut via skrivarikonen eller ladda ner via pilsymbolen till din dator.
Du laddar ner vår app Sydsvenskan E-tidning via App Store eller Google Play. Du loggar sedan in i appen med ditt konto. Har du inte skapat ett konto gör du det enkelt på sydsvenskan.se/skapakonto
Se även våra instruktionsfilmer om hur du läser här.
För att du ska kunna läsa vår e-tidning i din surfplatta eller mobil krävs iOS 9 eller senare (minst iPad 2 samt iPhone 4S) alternativt Android 4.1 eller senare. 

Digitala frågor

En del av vårt innehåll på sajterna är endast tillgängligt för betalande prenumeranter.
Exempel på premiuminnehåll kan vara artiklar inom feature, populärvetenskap, opinion och åsikter av typen analyser, exklusiva intervjuer eller reportage. Exempel som inte kommer att vara premiuminnehåll är information som är väsentlig för dig som samhällsmedborgare tex förorenat kranvatten, stormvarningar och liknande.
Som befintlig prenumerant på papperstidningen eller e-tidningen har du tillgång till allt premiuminnehåll genom att logga in på vår sajt. Har du inte skapat ett konto gör du det enkelt här.
Det kan bero på lite olika saker:
  • Vid registreringen fick du e-post med en aktiveringslänk som du måste klicka på för att aktivera ditt konto.
  • Har du en prenumeration hos Apple och försöker logga in med ditt iTunes-konto fungerar inte det. Du måste ha din prenumeration hos oss för att kunna skapa konto.
Kontrollera att du har korrekta användaruppgifter - om du glömt ditt lösenord kan du återställa det här.
Bra journalistik kostar pengar, oavsett kanal. Vi har fler än någonsin som tar del av vårt material och för att vi fortsatt ska kunna ge dig högkvalitativ journalistik behöver vi utöver annonsintäkter även digitala konsumentintäkter. Detta är inte unikt för oss utan så gör nu fler och fler mediehus världen över.
På iOS- och androidenheter.
För att du ska kunna läsa vår e-tidning i din surfplatta eller mobil krävs iOS 9 eller senare (minst iPad 2 samt iPhone 4S) alternativt Android 4.1 eller senare. 

Betalsätt och betalning

Du kan betala din prenumeration med faktura, e-faktura, autogiro, PDF-faktura eller betalkort och i vissa fall Klarna.
Notera att en fakturaavgift om 29 kronor tillkommer om du väljer att betala via pappersfaktura. Du kan enkelt anmäla dig till e-faktura eller autogiro via din internetbank, då sparar du också på miljön!
Är du intresserad av PDF-faktura som du får till din mejladress var vänlig kontakta kundservice.
Autogirodragning görs den 27:e i månaden eller nästkommande bankdag.
Autogiro är ett smidigt sätt att betala och för att få igång dragningar från ditt konto behöver vi ditt medgivande. Detta fyller du enklast i direkt via din internetbank eller via detta formulär.

Beställ prenumeration

Taltidningar produceras genom ett statligt stöd och erbjuds till personer med läsnedsättningar som innebär att de inte kan ta del av en vanlig dagstidning.
Taltidningshjälpen besvarar alla frågor kring taltidningen, utrustningen och användarstödet och nås via telefon 020-311 211 eller via e-post taltidningshjalpen@polarprint.se. Du som behöver låna en spelare får göra det utan kostnad. Om du lånar en spelare ingår ett kostnadsfritt hembesök där en instruktör visar hur du använder spelaren för att läsa tidningen:
installation av utrustningen i hemmet
guide i hur du ska använda taltidningsspelaren
ser till att allt fungerar
support när du är prenumerant
När du sedan är i full gång med din prenumeration kan du ringa Taltidningshjälpens support om du skulle stöta på problem.
Prenumerations- och fakturafrågor besvaras och hanteras av vår egen kundservice.
prenumerera.sydsvenskan.se hittar du våra olika erbjudanden och där kan du enkelt teckna en prenumeration.
Taltidningen kostar precis som papperstidningen - 12 mån 4399 kr eller månadsgiro 369 kr/mån. Har man redan en prenumeration på papperstidningen är det 90% rabatt på taltidningen. Beställ genom att mejla till kundservice@sydsvenskan.se eller ring 040-93 41 00.
Använder ni datorer eller surfplattor i klassen kan e-tidningen vara ett bra alternativ.
Behöver ni tidning för hela läsåret levererar vi max 3 tidningar per skola.
Behöver ni klassuppsättningar för enstaka veckor, max 15 tidningar per klass.
Här hittar ni mer info och beställer tidningar.

Adressändring

Senast kl 13.30 dagen innan behöver vi ha din anmälan.
Din tillfälliga adressändring kan omfatta endast en dag. Vi behöver dock ha din ändring senast kl 13.30 dagen innan du vill ha tidning till den nya adressen.

Dataskydd och GDPR

Läsare kan placeras i segment som används för att rikta marknadsföring. När det gäller användare som loggat in inom Bonnierkoncernen kan marknadsföringssegment delas inom Bonnierkoncernen för att rikta marknadsföring.
Vi kan också sälja annonsering till tredje part som riktar sig till utvalda annonssegment. När detta sker får tredje part ett pseudonymiserat* ID och kod för utvalda annonssegment. Vi skickar med andra ord inga personuppgifter till tredje part som de kan använda för att identifiera dig som person. Tredje part tillåts inte att lagra varken pseudonymiserat ID eller koder för annonssegment, utan får endast behandla denna information för att leverera annonsen.
*data som inte kan kopplas till en specifik individ utan att man använder kompletterande information.
Om du vill ha ett registerutdrag loggar du in med ditt Sydsvenskan-konto på sydsvenskan.se/registerutdrag. Ditt ärende kommer att behandlas av Bonnier News dataskyddsombud. Dataskyddsombudet kommer att kontakta dig inom 30 dagar. Det du kan förvänta dig i ditt registerutdrag är uppgifter om din prenumeration och/eller ditt kundengagemang hos oss.
Har du inget konto vänder du dig till kundservice.
Du kan höra av dig till oss och be om att vi inte ska kontakta dig i marknadsföringsärenden – skicka in ett ärende till kundservice så hjälper vi dig.
På våra olika sajter inom Bonnier News används olika typer av cookies. Läs vår cookiepolicy här.
Icke-inloggade besökare 
För icke-inloggade besökare på våra sajter samlar vi inga personuppgifter – vi samlar alltså ingen information som direkt kan kopplas till en fysisk person. Anonymiserade data samlas dock in och innehåller till exempel information om vilka artiklar som läses och vilka typer av enheter som nyheter konsumeras på.
Inloggade besökare 
För inloggade användare samlas data som kan kopplas direkt till fysisk person och som därmed utgör personuppgifter, dessa personuppgifter lämnar vi inte vidare till tredje part. De personuppgifter som vi har om dig kan du begära ut via ett registerutdrag.
Tredjepartscookies
Angående tredjepartstjänster, till exempel annonsnätverk, så har inte Bonnier News tillgång till den data som samlas in via tredjepartstjänster och kan därför inte heller lämna ut sådan information. Vi har en strikt policy som reglerar hur annonsörer får placera och hantera cookies på våra sidor.
Du har rätt att begära att vi raderar de personuppgifter som vi behandlar om dig. Det finns dock några undantag från detta:
  • Om du är kund/prenumerant så behöver du först avsluta ditt engagemang hos oss.
  • Vissa uppgifter får vi enligt rådande lagstiftning inte radera, till exempel uppgifter som vi måste behålla enligt bokföringslagen.
Observera att om du vid ett senare tillfälle väljer att bli kund hos oss igen så kommer vi från och med det tillfället återigen behandla dina personuppgifter.
Den 25 maj 2018 började den nya dataskyddsförordningen GDPR gälla i hela EU. GDPR (General Data Protection Regulation) ersätter den svenska personuppgiftslagen PUL, och innebär ett ökat skydd för din personliga integritet. Syftet med GDPR är att förstärka de rättigheter kring personuppgifter som du har som enskild.
Annonsering på vår sida kan ske på två olika sätt, antingen genom direkt annonsering eller via programmatisk annonsering.
Direkt annonsering  
Vid direkt annonsering köper annonsörer annonsplats direkt av oss och vi placerar annonserna direkt på våra sidor. Våra annonsörer köper vanligtvis ett antal annonsvisningar riktade mot ett eller flera annonssegment. 
Programmatisk annonsering
Programmatisk annonsering är annonsering som sker i realtid. När du laddar vår sida sker en realtids-budgivning bland våra tillåtna annonsörer där det vinnande budets annonser visas. Vid budgivningen får annonsörer tillgång till ett pseudonymiserat ID och en kod för det annonssegment som du tillhör.
Den vinnande annonsören får visa sin annons för dig på vår sida. Annonsörer får möjlighet att säkerställa så att annonsen visas lagom ofta (frekvens) och även förhindra att de får betala för annonsvisningar som genererats av icke-mänskliga besökare (olika typer av botar eller försök till annonsbedrägeri).
När du installerar vår nyhetsapp (via App Store eller Google Play) för första gången får du frågan om du vill tillåta notiser. Du får också frågan om du vill tillåta platstjänster (iOS) eller skicka platsinformation (Android). Dessa val kan du när som helst ändra på i telefonens/surfplattans inställningar.
Platsdatan används för att du ska kunna ta emot notiser/meddelanden från Sydsvenskan som är särskilt relevanta i ett avgränsat område. Till exempel: En större brand har utbrutit i en industri och Sydsvenskan skickar ut en nyhetsflash om händelsen till alla appanvändare som valt att ta emot notiser/meddelanden från vår app. Därutöver vill vi skicka en flash med mer detaljerad information som är ännu mer viktig för dem som befinner sig i brandens närområde.
Den geografiska datan som du delar är bara knuten till appen du installerat på din telefon eller surfplatta och används inte i några andra syften. Och vill du inte kunna att ta emot platsbaserade notiser/meddelanden från vår app är det bara att stänga av den möjligheten i telefonens/surfplattans inställningar.
Våra annonsörer får aldrig någon information som kan knytas direkt till dig som person, däremot får de ta del av ett pseudonymiserat* ID och en kod för den grupp av besökare där de valt att annonsera - ett så kallat annonssegment. Utifrån din besöks- och läshistorik placeras du i ett annonssegment och våra annonsörer kan köpa annonser som riktar sig mot ett sådant segment.
*data som inte kan kopplas till en specifik individ utan att man använder kompletterande information.
Vilken persondata vi sparar om dig beror på vilket engagemang du har hos oss.
  • För våra papperstidningsprenumeranter sparar vi de uppgifter som krävs för att vi ska kunna leverera tidningen till dig samt för betalning och fakturering. Om du använder den digitala tillgången som ingår i din prenumeration och är en inloggad användare på våra digitala tjänster samlas data som används för att förbättra och personalisera din digitala upplevelse och för att analysera hur tjänsten används. Vi använder även data för att rikta relevant marknadsföring till dig.
  • För inloggade användare på våra digitala tjänster samlas data som används för att förbättra och personalisera din digitala upplevelse och för att analysera hur tjänsten används. Vi använder även data för att rikta relevant marknadsföring till dig. Vi behandlar också de uppgifter som krävs för betalning och fakturering av den digitala tjänsten.
  • För icke-inloggade besökare på våra sajter samlar vi inga personuppgifter – vi samlar alltså ingen information som direkt kan kopplas till en fysisk person. Anonymiserad data samlas dock in och innehåller till exempel information om vilka artiklar som läses och vilka typer av enheter som nyheter konsumeras på. Dessa uppgifter kan vi dock inte koppla till dig som person.
Gå till toppen