Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsBjurfors

Det är alltid rätt tid att sälja

När är bästa årstiden att sälja sin bostad? Det är en fråga som många ställer sig – helt i onödan. ”Säsongsvariationerna har suddats ut. Det är alltid rätt tid att sälja”, säger Mattias Larsson, vd på Bjurfors Skåne. Här ger han sina bästa råd till den som är på gång att sälja eller köpa en ny bostad.

Bostadsmarknaden har förändrats en hel del jämfört med för några år sedan. Det märker du både som säljare och köpare. Ett nyckelord är förberedelse.
Det är många stora beslut som ska tas i samband med en bostadsaffär och mycket att ta reda på, både för den som ska köpa bostad för första gången och den som inte har varit ute på bostadsmarknaden på några år. För tiderna har förändrats.
En sak som många tror är att man måste välja rätt tid på året för en försäljning. Men det stämmer inte längre.
– Förr var det mer säsongsbetonad, men det har suddats ut, säger Mattias Larsson vd på Bjurfors Skåne.
– Visst är det en viss skillnad i utbud under året, men efterfrågan är samtidigt anpassad. Ett exempel är fler villor under vår och höst, eftersom säljarna vill visa upp tomten när den är som finast. Men behöver man sälja sin bostad, så kan man göra en bra bostadsaffär när som helst på året.

Förberedelse är A och O

En sak som säljare idag behöver tänka på är däremot förberedelserna – det har blivit mycket viktigare än tidigare. Var beredd på att det ställs allt högre krav på att säljaren ska förbereda bostaden inför fotografering och visning. Det gäller att lyfta ut det privata hemmet och göra det till en bostad som fler kan identifiera sig med.
– Spekulanterna är mer kräsna i sina val och hinner genom bostadssajterna skapa sig en bild av bostaden långt innan visningen. Därför ska man lägga tid och kraft på förberedelserna, säger Mattias Larsson.
– Om man inte kan eller vill göra det själv tar man hjälp med konsultation
och styling, genom sin mäklare eller stylist. Vi på Bjurfors har ett eget stylingbolag, Bjurfors Home, eftersom efterfrågan på styling är stor idag.
Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.
Mattias Larsson råder också säljaren att fundera över, och vara noga i valet av mäklare.
–Valet av mäklare är viktigare än du tror. Välj en som passar just din bostad. En som kan ditt närområde och har ett stort och professionellt skött spekulantregister i ryggen och där din bostad syns i relevanta och viktiga marknadskanaler.

Att tänka på för köparen

Även som spekulant och köpare är det viktigt att vara förberedd. Här handlar det främst om att ha koll på sina ekonomiska förutsättningar redan från början.
– Överlag är det hög omsättningshastighet i Skåne. Det är ofta många med i matchen när din drömbostad dyker upp och då behöver du kunna ta snabba beslut, säger Mattias Larsson.
Här handlar det om att känna till sina ekonomiska muskler redan innan man letar och hittar sitt nya boende. Och den som redan äger en bostad behöver veta om det går att köpa direkt eller om den nuvarande bostaden måste säljas först. Därför är det viktigt att kontakta sin bank tidigt i processen.
– När du har ett lånelöfte i handen är du redo att ge dig ut på bostadsmarknaden.
Att det blir budgivning är inte ovanligt.
– Budgivning är en del av gamet och handlar även om taktik och erfarenhet, det är få som vinner sin första budgivning, säger Mattias Larsson.

Missa inte förmarknaden!

Som spekulant behöver du ha koll på hela bostadsmarknaden. Det handlar om de stora publika bostadssajterna som hemnet.se, hittahem.se och booli.se. Men det är också viktigt att sätta upp sig i mäklarnas egna spekulantregister, till exempel Bjurfors Boagenten där bostäder matchas innan de går publikt.
– Omkring 15 procent av bostäderna som säljs hinner aldrig komma ut publikt eftersom de säljs redan på förmarknaden.
Ett annat tips är att som spekulant sätta sig in i bostadsmarknaden och dess prisutveckling. Du kan enkelt följa och få statistik om marknaden på Mäklarstatistik.se, booli.se och hemnet.se. Är du påläst så har du bättre koll och kan ta snabbare beslut, för det går oftast fort idag.
– En stark rekommendation är att gå på många visningar. Ju mer man ser desto mer erfaren blir man. Du lär dig ställa rätt frågor till mäklaren och lär dig också efter hand vad som är viktigt. Det blir också en trygghet om du hittar en mäklare i ditt nätverk som du har förtroende för och kan föra en dialog med, säger Mattias Larsson.
Läs mer om Bjurforsmetoden här och boka en kostnadsfri värdering av din bostad i Skåne.

Det här är en annons från Bjurfors och inte en artikel från Sydsvenskans redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen