Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsBjurfors

Dags att köpa din första bostad – det här behöver du tänka på

Från lånelöfte och visning – tills du äntligen har fått nycklarna. Vägen till den första egna bostaden kan vara både snårig och lång. Här ger Caroline Stark, fastighetsmäklare hos Bjurfors Lund, sina bästa tips för att underlätta bostadsaffären.

Det är en stor och viktig händelse i livet när första bostadskontraktet ska undertecknas.
Har du tröttnat på studentkorridor och andrahandsboende och vill köpa en egen lägenhet istället?
Eller är det dags att förverkliga drömmen om villaliv och trädgård?
Oavsett så är det en mängd saker som du bör ha koll på innan det är dags att gå på första visningen.
Fastighetsmäklaren Caroline Stark på Bjurfors i Lund träffar många studenter som planerar att köpa sin första egna bostad. Då handlar det ofta om en mindre lägenhet att bo i främst under studietiden.
– I Lund är det ganska många studenter som köper en lägenhet. Ofta står föräldrarna på lånen, det kan vara en investering i familjen om man har den möjligheten. Ibland går lägenheten i arv mellan syskonen och i vissa fall köper man en större lägenhet så de kan bo där tillsammans, säger hon.
Ett tips är att köpa en större lägenhet eftersom det kan vara mer ekonomiskt.
– Kvadratmeterpriset är ofta lägre i större lägenheter än i små ettor och tvåor. Då kan man ha en inneboende vilket inte kräver bostadsrättsföreningens godkännande som en andrahandsuthyrning gör, säger Caroline Stark.
Caroline Stark är fastighetsmäklare hos Bjurfors Lund.
Oavsett om man ska köpa en lägenhet eller första villan så är det viktigt att vara förberedd och påläst.
– Många missar att ta reda på vad det faktiskt innebär att bo i en bostadsrätt. De har inte förstått att de tillhör en förening där man i de flesta fall behöver vara delaktig.
– När det gäller villor är det bra om man kan förstå vilken typ av hus man tittar på och har läst på lite om byggteknik och kostnader för renovering, tycker Caroline Stark.

Guide till förstagångsköparen

1. Ha finansieringen klar
Attraktiva bostäder kan säljas snabbt, då finns ingen tid att vänta på lånelöfte från banken. Det måste vara klart innan.
Skärpta amorteringskrav och krav på kontantinsats gör det svårt för många unga förstagångsköpare. Ibland kan man lösa det med föräldrar som hjälper till, exempelvis som medlåntagare.
2. Kontrollera bostadsrättsföreningen
Läs årsredovisningen och kontrollera föreningens ekonomi. Hur ser underhållsplanen ut? Finns det risk att avgiften höjs? Prata gärna med ordförande och titta på hemsidan om det finns en sådan. Kolla inte bara den egna lägenheten, utan resten av fastigheten också. Det är viktigt eftersom du blir en del av en förening som gemensamt äger och ansvarar för hela fastigheten.
3. Läs på om marknaden
Se dig om i olika områden för att komma fram till var du vill bo. Ta reda på hur marknaden ser ut och kolla pris på objekt som har sålts. Det hittar du till exempel på Booli, Hemnet och Mäklarstatistik.
4. Gå på mer än en visning – och ta med någon
Ofta hålls två visningar, gå på båda. Det här är ofta ditt livs största affär. Första gången får man väldigt många intryck, andra gången kan man fokusera mer på detaljer.
Ta gärna med någon, för ofta ser man olika saker. Om du är ensam så ring upp en förälder eller annan person som kan vara med på Facetime.
5. Huskunskap är bra att ha
Läs på om byggtekniker, uppvärmningssystem och driftskostnader. Det är bra att ha lite materialkännedom för att förstå vad det är för typ av hus du tittar på. Alla äldre hus har skavanker, det är ju ingen nyproduktion. Och ta reda på vad det kostar att byta tak, fönster eller el för att kunna bedöma om din budget räcker till en renovering.
Läs också igenom hela prospektet, även de mer tekniska sakerna. Här finns mycket information som du kan ha nytta av vid visningen.
Fakta

Bjurfors Studentdag

• Den 24 november är det dags för Bjurfors studentdag. I år hålls den innan antagningsbeskeden för våren kommer, för att alla ska få lite bättre tid på sig.

• Under dagen visas en mängd mindre lägenheter i Lund som är till salu och kan passa en student. Det finns ett genomtänkt visningsschema och en app som gör det enkelt för köpare att titta på flera passande lägenheter under en och samma dag.

Läs mer om Bjurfors Studentdag här

Det här är en annons från Bjurfors och inte en artikel från Sydsvenskans redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen