Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsIndustrinatten

"Ska vi behålla jobben i Sverige krävs det samarbete – inte huggsexa"

När industrin går på högvarv kan ambitionen att rekrytera duktiga medarbetare resultera i rena huggsexan.

Fredrik Gordon, VD på Svarvmekano i Malmö
– Det är förödande, och så vill vi inte jobba, säger Fredrik Gordon, VD på Svarvmekano i Malmö. De arbetar med kvalificerade beställningsarbeten inom bland annat svarvning, fräsning och slipning.
– Vi i branschen måste se varandra som kollegor. Vi har gemensamma utmaningar att säkra vår kompetensförsörjning samtidigt som vi har hårt tryck i produktionen. Men vi måste samarbeta, visa att branschen tar ansvar. Industrin slåss om samma kompetens som resten av samhället. Vi vill alla vara attraktiva arbetsgivare och vi vill behålla jobben i Sverige.
Svarvmekano har en högautomatiserad produktionsanläggning i hamnområdet i Malmö. Den liksom resten av industrin idag arbetar med appar, avancerade styrsystem och IoT.
– Automatisering och robotar har gjort det möjligt för medarbetare att utvecklas och jobba med nya, ofta mer avancerade uppgifter. Vi har inte varit tillräckligt bra på att visa upp det. Egentligen skulle man ju börja väcka nyfikenheten för industrin hos de unga tidigt, redan i förskoleåldern. Vi behöver nå barn och unga, men också lärare och föräldrar. Nu har vi engagerat oss i Industrinatten. Det blir en del i vårt arbete för att visa vad vi faktiskt jobbar med. Och det är också ett sätt att samverka med andra företag.
Fredrik Gordon anser att det behövs mer samarbete och mindre huggsexa inom industrin för att göra industrin till en mer attraktiv bransch.
Fredrik Gordon lyfter fram lärlingssystemet som ett utmärkt sätt att få unga till industrin.
– Problemet för oss är att få ihop tid för handledning, men vi vill absolut dit. Vi måste då kunna erbjuda en riktigt bra period med meningsfulla och utvecklande arbetsuppgifter. Och för det krävs bra handledning. Vi är inte där, men vi jobbar på det. För oss är det viktigare att man är rätt person, än att man till hundra procent har rätt kompetens när man kommer till oss. Och att lära känna någon under en praktikperiod är bästa sättet att hitta rätt.
CNC-operatörer och maskinoperatörer är två kategorier som Svarvmekano kommer att rekrytera framöver.
– En teknisk gymnasie- eller yrkesutbildning är den bästa grunden. Efter en 3- eller 4-årig teknisk linje kan man i princip välja allt. Man kan fördjupa sig i rent tekniska uppgifter, eller rikta in sig mot produktionsutveckling, inköp, försäljning, ekonomi – listan på områden är lång. Det vill vi berätta om. Och vi vill självklart få ut att det är väldigt roligt att jobba hos oss! Bort med bilden att man står låst vid en maskin. Här finns hela tiden möjligheter att utvecklas.

Industrinatten 2018

Svarvmekano är ett av de deltagande företagen i årets Industrinatt i Malmö – en gemensam kraftsamling för att visa våra ungdomar vägarna till framtidsjobben inom industrin.
När: 10 oktober ca 12.30 – 20.00
Var: Inledande företagsmässa på Malmömässan, studiebesök på 35 företag.

Det här är en annons från Industrinatten och inte en artikel från Sydsvenskans redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen