Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsIndustrinatten

"Tjejer, kom hit – vi behöver er!"

– Vi har inte råd att missa ungdomarna, inte minst tjejerna. Det är nu det gäller, det blir ännu svårare framöver. Tjejer, kom hit – vi behöver er!
Det säger Kerstin Lindh, skadecoach Bilia i Malmö.

Kerstin Lindh, skadecoach hos Bilia i Malmö.
Vad kan få dagens ungdomar att välja ett kul och omväxlande jobb inom industrin? Inte tidningarnas ekonomisidor som sedan länge skrivit om industrins omvandling från tungt betonggrått till ljust och högteknologiskt. Inte heller vuxenvärlden som omger ungdomarna – de vet helt enkelt inte tillräckligt mycket.
Kerstin Lindh som står bakom efterlysningen av tjejer här ovan, är skadecoach på Bilia i Malmö:
– Vi måste få hit ungdomarna så att de får en egen upplevelse av vad det innebär att jobba hos oss. Ungdomar vill utvecklas, de vill framåt, de vill ha omväxling – och det får de hos oss. Bästa ambassadörerna är självklart våra unga medarbetare. När vi har skolelever på studiebesök, som under Industrinatten, så pratar de speciellt om att de tycker att vi hänger med, att vi jobbar med förändringsarbete och att vi månar om vår personal. De känner samhörighet och kamratanda.
Det finns många yrken inom industrin som skulle locka fler tjejer om de bara visste om att de fanns, tror Kerstin Lindh.
På skaderegleringen på Bilia ute på Jägersro i Malmö är plåtslagare och lackerare de största yrkesgrupperna, just nu 13 på ”plåten” och 17 på ”lack”. Av dessa är bara en tjej, hon är lackerare.
– Vi märkte förra året, när vi var med på Industrinatten för första gången, att många tjejer var nyfikna på lackeringen, förklarar Kerstin Lindh. De var intresserade av färg, form och design, men att de skulle förstå att det finns den typen av jobb hos oss, det hade aldrig hänt om de inte kommit hit. Det är det som är så viktigt – vi måste få möjlighet att visa vad som finns innanför fasaden.
En väg in till många industrijobb är fordonstekniska programmet på gymnasiet. Kerstin Lindh menar att den, och även andra industriförberedande utbildningar, är en biljett in på en växande arbetsmarknad.
– Med en grundutbildning kan man börja i en roll, och sedan välja hur många inriktningar som helst. Här kan du till exempel börja med plåtarbete och sen växla över till kundmottagning eller skadereglering. Industrin öppnar en massa dörrar, och är duktiga på att vidareutbilda sin personal. Med kommande generationsskiften och vad det innebär i behov av nyrekrytering, har vi en jätteutmaning att berätta om detta.

Industrinatten 2018

Bilia Jägersro är ett av de deltagande företagen i årets Industrinatt i Malmö – en gemensam kraftsamling för att visa våra ungdomar vägarna till framtidsjobben inom industrin.
När: 10 oktober ca 12.30 – 20.00
Var: Inledande företagsmässa på Malmömässan, studiebesök på 35 företag.

Det här är en annons från Industrinatten och inte en artikel från Sydsvenskans redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen