Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsIndustrinatten

"Alla har ett ansvar för att våra ungdomar hittar rätt"

För att bygga ett hållbart samhälle behöver vi fånga upp dagens ungdomar och hjälpa dem att hitta rätt yrkesvägar i livet, skriver IUC Syds vd Camilla Dahlin.

Industrin är en viktig del av svensk välfärd. Våra industriföretag skapar tillväxt och trygghet, och ligger i framkant inom den miljötekniska utvecklingen. Industrin i Sverige står för mer än 75 procent av landets export, och 17 procent av den totala sysselsättningen. Industrin är helt beroende av kontinuerlig tillförsel av ny kompetens, nya medarbetare med ny kunskap kring teknik och arbetsmodeller.
Men trots stundande nedgång av en lång högkonjunktur står Sverige inför fortsatt stora utmaningar när det gäller industrins framtida kompetensförsörjning. Redan i dag ser vi en brist på kompetent arbetskraft som kan föra samhällsutvecklingen framåt. Att arbeta med industrins framtidsfrågor, som säkrad kompetensförsörjning, är alltså frågor och utmaningar som bör stå högt upp på agendan för alla engagerade parter – för företagen, forskningen och det offentliga.
Samtidigt står många unga i dag helt utanför arbetsmarknaden. En tredjedel av våra ungdomar inte går ut gymnasiet och redan där finns en risk att det skapas en grupp som känner att de inte finner en plats i samhället. Svensk välfärd bygger på en hög sysselsättningsgrad. Fler i arbete ger ekonomiska vinster för näringsliv, samhälle och individ, och omätliga mänskliga vinster i ökat välmående, minskade sjukvårdskostnader och minskad kriminalitet.
Vi har alla ett ansvar att hjälpa unga människor att hitta vägar som leder till arbete. Dagens unga generation vill jobba med saker som har ett högre syfte och på så sätt vara med och bygga ett hållbart samhälle. En röd tråd i detta arbete är att utnyttja kraften i ett samhälle präglat av mångfald och av goda möjligheter till utbildning för alla. Att inspirera våra ungdomar att välja industriförberedande utbildningar, och att visa på den otroliga bredd av framtidsyrken som industrin kan erbjuda, är ett stort, gemensamt samhällsansvar. Sverige behöver sin industri!
Läs mer om Industrinatten, en dag då ungdomar och industriföretag möts. En plats där många formar en ny framtid.

Det här är en annons från Industrinatten och inte en artikel från Sydsvenskans redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen