Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsIndustrinatten

De skapar möjligheter till innovation

Har näringslivet verkligen råd att blunda för nya möjligheter? Hur tar vi vara på den synergi som uppstår när forskning och innovation möter nytänkande ungdomar? De här tankarna sådde ett frö till pilotprojektet Inventor som i höst hjälper skånska bolag att genom ny teknik satsa på innovation, utveckling och nya arbetssätt. Och redan den 22 oktober möter de skånska ungdomar under Industrinatten.

– Näringslivet behöver kompetens i form av arbetskraft, lärosätena behöver fler sökande, ny teknik möjliggör förändring av den traditionella spelplanen för industrin. Detta vill vi med hjälp av Inventorprojektet vara med och förändra, säger Michael Herbing som är en av initiativtagarna till innovationshubben Inventor, som drivs av IUCsyd sedan i augusti och håller till på Ideon i Lund.
– Genom att etablera en fysisk plats där ny teknik och akademisk kompetens möts vill vi avdramatisera det som gömmer sig bakom termer som AI, 5G, 3D och digitalisering i syfte att attrahera ungdomar till teknisk utbildning och därmed underlätta för svensk industri att överleva.
Inventor är en av värdarna på Industrinatten den 22 oktober. Skolungdomarna bjuds in till lokalerna på Beta 5 för att få en inblick i hur digitalisering och robotisering har revolutionerat industrin på bara några år.
Industrinatten är en möjlighet att inspirera ungdomar att söka sig till industrin.
– Mycket av det vi gör i ingenjörsvärlden görs i dag i virtuella miljöer. Gör spelutvecklarna det på ett smartare eller snabbare sätt? Kan vi göra på ett annat sätt? Det händer väldigt spännande grejer där vi lär oss av spelindustrin. Det finns många naturliga kopplingar och det vill vi visa ungdomarna, säger Marcus Engqvist som är en av dem på IUC Syd som driver Inventor.
Han vill lyfta fram likheten med den virtuella värld där många unga befinner sig. Industrin är inte längre en bullrig och smutsig miljö.
– De samarbetsrobotar som finns inom industrin är relativt lättprogrammerade. Mycket av det vi gör liknar det ungdomarna själva gör på sin iPad, säger han.

Fokus på Innovation

Inventors deltagande på Industrinatten handlar mycket om få upp ett intresse för innovation och produktion, berättar Marcus Engqvist. Han hoppas att studiebesöket ska inspirera fler att söka tekniska utbildningar.
– Vi ser en stor trend att företagen vill producera lokalt. Det handlar både om ekonomi, men också hur de globala hållbarhetsmålen påverkar industrin. Hur producerar vi? Vilka är våra konsumenter?
Hållbar utveckling och klimatfrågor står svenska ungdomar nära, med Greta Thunberg i spetsen. Även skånska bolag tar den här frågan på allvar, menar Marcus Engqvist.
– De vill stå rustade inför paradigmskiftet. Långsiktig kompetensförsörjning är en viktig del när skånska bolag ställer om från fossil till elektrisk energi. Då behövs ett spann av olika kompetens, från tekniskt kunniga operatörer till högskoleingenjörer, säger han.

Bygger broar

Inventor arrangerar workshops där företag får möjlighet att träffa forskare, studenter, konsulter och representanter från universitet, med målet att hitta vägar till nya innovationer. Formen kan vara allt från en nybildad startup eller ett examensjobb till att bli en del av den befintliga organisationen. Marcus Engqvist hoppas att Inventors plattform, ska bli en attraktiv plats för studenter att göra sina examensjobb på.
– Vår förhoppning är att de blir rekryterade rakt in i bolagen sen. Vi vill brygga broar för att hjälpa företag att ta vara på nya möjligheter och idéer, säger Marcus Engqvist.
Inventor är inledningsvis ett sexmånaders pilotprojekt som finansieras av Tillväxtverket. Projektet drivs genom IUC Syd i samarbete med bland andra Siemens, KUKA, Lunds universitet, Region Skåne och ett flertal skånska industriföretag.
Läs mer om Industrinatten, en dag då ungdomar och industriföretag möts. En plats där många formar en ny framtid.

Det här är en annons från Industrinatten och inte en artikel från Sydsvenskans redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen