Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsIndustrinatten

Här skapas grunden till framtidens cancermedicin

I Lund byggs beståndsdelar till framtidens cancermediciner. På life science-företaget Repligen – ett av bolagen som deltar på IUC Syds Industrinatten – tillverkas proteiner som är kritiska ingredienser vid tillverkning av biomedicinska läkemedel.

I takt med att vi blir allt äldre får hälsan allt mer fokus. Unga intresserar sig också mycket för hälsa, och life science har potential till kunna vara ett område som unga längtar efter att verka inom, om de bara känner till den och vet mer om den.
– Våra produkter hjälper många människor. Att vara en del av läkemedelskedjan gör det extra viktigt för mig att gå till jobbet, säger Gustav Silfversparre som är platschef på Repligen Sweden.
Proteinerna som tillverkas i den röda tegelbyggnaden på Sankt Lars industriområde är byggstenar i moderna cancerläkemedel. Historiskt sett har cancer behandlas med cellgifter, men i moderna mediciner används mänskliga antikroppar för att bekämpa sjukdomen. Antikropparna triggar igång kroppens eget immunförsvar och kan hjälpa till att ta hand om cancern. Dessa odlas i djurceller, så kallade mammalieceller, och injiceras sedan som läkemedel.
För att mammaliecellerna ska växa krävs tillväxtfaktorer – och det är här de Lundaproducerade proteinerna kommer in. Proteinerna används för att cellerna ska växa och producera de viktiga antikropparna. Företaget tillverkar även proteiner som används i själva reningsprocessen för att få ut antikropparna i ren form.
Repligen deltar på Industrinatten med Studiebesök och eleverna kommer att bli guidade i hela anläggningen, få träffa olika yrkeskategorier och också vara på en station där de får utföra enkla experiment. Genom Industrinatten vill Repligen väcka intresse kring att jobba i den snabbt växande life science-branschen, och visa ungdomar hur naturvetenskapliga och tekniska ämnen är viktiga verktyg för att göra skillnad i samhället. Här finns framtidens jobb, menar Gustav Silfversparre:
– Den biotekniska läkemedelsbranschen växer omsättningsmässigt med omkring åtta procent per år, och volymmässigt växer den ännu mer. I dag finns det dessutom ett par hundra nya läkemedelskandidater i klinisk forskning och så fort de kommer in i kommersiell produktion kommer efterfrågan på den här typen av biotekniska råvaror att öka ännu mer.
Utvecklingen av nya läkemedel och medicinteknisk utrustning ställer höga krav på hela kedjan – och på den kompetens som anställs. I dag finns ingen utbildning för biotekniska processoperatörer utan de som anställs hos Repligen internutbildas i varje steg av proteintillverkningsprocessen.
– Vi ser Industrinatten som en tidig insats där vi kan berätta om vår verksamhet. Främst söker vi personer med eftergymnasial utbildning, men det här är ett sätt för oss att berätta för ungdomar om life science-branschen och få upp ett intresse för naturvetenskap. Nästan alla känner någon som har drabbats av cancer och genom att visa kopplingen mellan det vi gör nyttan i samhället så tror vi att vi når fler, säger Gustav Silfversparre.
Läs mer om Industrinatten, en dag då ungdomar och industriföretag möts. En plats där många formar en ny framtid.

Det här är en annons från Industrinatten och inte en artikel från Sydsvenskans redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen