Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsIndustrinatten

Industrin - en framtidsbransch för ungdomar som brinner sig för hållbarhet

Tandborstar gjorda av sockerrör, laddbara vägar och miljövänlig brandskyddsfärg är några av de innovationer som ska locka ungdomar att söka jobb inom industrin. Skånska industriföretag går i bräschen i omställningen till ett hållbart samhälle – från solcellsdrivna fabriker och fossilbränslefria fjärrvärmeanläggningar.

Tre skånska industriföretag med hållbarhetsfokus berättar varför de väljer att delta i IUC Syds Industrinatten.

Protega, Trelleborg

– Vi engagerar oss i samhällsfrågor och tycker att det är kul att göra saker som riktar sig åt ungdomar. Redan nu har vi ett samarbete med Trelleborgs kommun och för tredje året i rad bjuder vi in hela klassen från bygg- och anläggningsutbildningen på studiebesök, säger Helen Klittbo, ägare och vice vd på Protega.
Företaget tillverkar brandskyddsfärg och var först i branschen med att få symbolen Red List Free på sina produkter. Helen Klittbo ser Industrinatten som en möjlighet att lyfta intresset för industriteknik och design och samtidigt visa på den bredd av kompetens som behövs på ett modernt industriföretag.
– Det finns jobb hos oss och vi ser en ljus framtid. Vi behöver medarbetare som har ett stort miljöengagemang då hållbarhetstänket genomsyrar allt från hur vi hanterar råvaror, hur mycket vatten vi förbrukar till vilket fotavtryck vi gör som företag.
– Många av de jobb vi erbjuder kräver en teknisk förståelse som ungdomar har i dag. Vi vill väcka ett intresse för de otroligt många arbetsmöjligheter som finns för säljare, kemiingenjörer och duktiga medarbetare i produktionen.

TePe, Malmö

– Ungdomarna är väldigt insatta i hållbarhetsfrågor och vi tycker att det är roligt att visa upp en sida av industrin som de kanske inte förväntar sig. Hos oss är det ljust och fräscht, vi använder modern teknik så som mobila robotar och erbjuder en arbetsplats för en mängd olika yrken som maskinoperatör och underhållstekniker till automatiseringsingenjör och tandläkare, säger Rebecka Hoolmé, HR Business Partner på TePe.
Företaget satsar stort på hållbarhet och är just nu aktuellt med tillverkning av biobaserad plast gjord på sockerrör. TePe har även en av Malmös största privatägda solcellsanläggningar. Rebecka Hoolmé ser ett långsiktigt behov av teknisk kompetens i företaget.
– Det kan vara utmanande att hitta rätt kompetens på hela tekniksidan. Mångfald är en styrka och vi hoppas att fler tjejer vågar välja ett teknikbaserat jobb, säger hon. Vi vill också framhålla att ett industrijobb idag är en bra möjlighet till en intressant karriär för dem med ett praktiskt teknikintresse i kombination med nyfikenhet på teknikutveckling nära knutet till IT och automatisering.
Bild: Frojd

Kraftringen, Lund

– För oss är det väldigt viktigt att nå ut till niondeklassare och berätta att det finns jobb redan efter gymnasiet. Vi är en framtidsbransch, men tyvärr ser vi att vissa utbildningar läggs ner för att det är för få sökande. Vi har svårt att rekrytera till våra olika tjänster inom produktion och drift, säger rekryteringsspecialist Helena Liliendal Hansen.
Kraftringen har varit helt fossilbränslefria sedan 2018. Helena Liliendal Hansen ser studiebesöket som en möjlighet att visa skolelever hur ett modernt fjärrvärmeverk fungerar.
– Få känner till vad vi ett energibolag gör. Vi vill visa att ungdomarna som väljer en lämplig utbildning kommer att få jobb, säger hon.
Läs mer om Industrinatten, en dag då ungdomar och industriföretag möts. En plats där många formar en ny framtid.

Det här är en annons från Industrinatten och inte en artikel från Sydsvenskans redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen