Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsKraftringen

Uppkopplad infrastruktur för färre elavbrott och smartare soptömning

Uppkopplade prylar har vi alla hört talas om, men just nu kopplas även infrastruktur upp för att möjliggöra allt ifrån smartare soptömning till färre elavbrott. Kraftringen monterar i dagarna in sensorer i elskåpen kring Mårtenstorget i Lund. Dessa rapporterar direkt om något är fel.

Elmontören Hampus Lindgren monterar den smarta utrustningen i elskåpet.Bild: Caroline Wendt/Future by Lund
Det mesta av en stads infrastruktur är i dagsläget inte uppkopplad, vilket innebär att den kontrolleras manuellt, eller kanske inte alls. Genom att bygga upp ett nät för kommunikation av sensordata och förse infrastrukturen med sensorer blir stadens funktioner både bättre kontrollerade och effektivare underhållna.
– Elnätet är en viktig infrastruktur och elskåpen är en del av den. Avbrott i elnätet skapar snabbt problem och om vi kan minska avbrottstiderna och till och med undvika att sådana händer, är det ett stort värde för samhället, säger Håkan Skarrie, affärsutvecklare på energibolaget Kraftringen - drivande i den del av projektet ”Smarta Offentliga Miljöer” som omfattar smarta elskåp.
Därför får nu 18 elskåp kring Mårtenstorget i Lund mätsensorer inmonterade, små puckar som känner av förändringar och signalerar detta.
Via den trådlösa tekniken Bluetooth Mesh, som monteras in tillsammans med sensorn i elskåpet, kan sensorn skicka information om ett skåp blir överhettat eller påkört och på så sätt tala om att något är fel eller om det finns risk för personfara.
– Att använda Bluetooth Mesh på det här sättet är nytt, vad vi känner till, och nu ska vi testa hur det fungerar i praktiken, säger Håkan.
– Med sensorer kan vi snabbare upptäcka att något är fel men också spara tid och skona miljön, säger Håkan Skarrie på Kraftringen.Bild: Petter Duvander
Projektet Smarta Offentliga Miljöer drivs av Lunds kommun genom innovationsplattformen Future by Lund. Det handlar i stort om att skapa nytta genom att koppla upp fler saker i staden, att till exempel som här göra elskåpen lite smartare.
Det är inte speciellt synligt utifrån vad som finns inne i skåpet, förutom en liten ”antennpuck” utanpå som man knappt lägger märke till. Men meshnätet ger Kraftringen möjlighet att också kunna koppla upp sensorer på allt möjligt i området för att övervaka, styra och mäta. Det kan vara Kraftringens nät för fjärrvärme och gas men också andras saker, som soptunnor eller parkeringsplatser.
– Med sensorer kan vi snabbare upptäcka att något är fel men vi kan också spara tid och skona miljön genom att få reda på när något har skett, istället för att åka runt och titta om något har hänt. Med sensorer får vi informationen utan att vara på plats.
Att man valt att starta projektet på Mårtenstorget är att det där är tätt mellan elskåpen vilket kan vara nödvändigt för att kunna få täckning med meshnätet. Där finns också mycket saker som kan gå att koppla upp.
Elmontören Hampus Lindgren monterar den smarta utrustningen i elskåpet.Bild: Caroline Wendt/Future by Lund
Inom kort ska man också testa att koppla upp sensorer på parkeringsplatser i området och även testa fjärrstyrning.
– Vi ska prova att på distans kunna starta om elbilsladdare efter att ett fel inträffat.
Kraftringen har samarbetat med flera företag för att komma fram med lösningen som nu testas. Det gäller allt från hårdvara och mjukvara till hur den ska installeras i skåpen.
– Vi har inte själva den expertisen. Att samarbeta med andra företag med bra idéer och kompetens är ett sätt vi vill jobba på, säger Håkan.
Med den här tekniken kan man använda sensorer som är trådlösa med en batteritid på uppåt 10 - 20 år vilket gör installation och underhåll enkelt.
Håkan menar att användningen av sensorer i staden kommer att öka.
– Sensorer är användbara inom mycket, som att mäta fuktigheten i offentliga planteringar för att veta när de behöver vattnas, få veta när soptunnorna behöver tömmas eller rapportera om lediga parkeringar. Vi kommer att få se mer av sådant, säger han.
Läs mer om Kraftringens innovationsarbete här
Fakta

Betydelsefullt samarbete

Företag som Kraftringen samarbetat med i projektet är:

u-blox som gör hårdvaran för kommunikation.

ABB som har utformat utrustningen som sätts i elskåpen.

Sensative som utvecklar plattformen som hanterar sensorer och data.

MiThings och Mobile Heights som har stått för mjukvaruutveckling och samordning.

We Consulting som hjälpt till med mätningar.

Det här är en annons från Kraftringen och inte en artikel från Sydsvenskans redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen