Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsSkånetrafiken

Årets resetrend – hemester

Fler skåningar än vanligt kommer i år att njuta av sommarens ledighet på hemmaplan tillsammans med familj och vänner. Resor till varmare breddgrader bokas mindre och anledningarna till det är flera. Väder, klimat och ekonomi så klart, men även tillgänglighet och medvetenhet om det som finns nära. Och inte minst vi i Skåne har allt serverat på ett silverfat precis utanför dörren. Här är det lätt att ta sig till allt och det finns mängder av platser, saker och händelser att uppleva.

En som har riktigt bra koll på resetrender här hemma är Kajsa Beausang som är chefredaktör för tidningen RES. Hon menar att förra årets rekordsommar har påverkat hur man tänker.
– Många fick nog en känsla av att den sol och värme de annars letat upp vid Medelhavet nu går att få hemma, säger hon. Även om det inte finns några sådana garantier för denna sommar så är det nog många som hoppas på det. Debatten kring klimatet och flygets roll i utvecklingen har säkerligen också påverkat. Den har öppnat ögonen på många och jag tror att det känns ganska bra inombords att välja bort att flyga, när det går att semestra närmare hemmet.
För att få en lyckad hemester, det vill säga en semester på hemmaplan, bör du tänka och agera på samma sätt som när du reser till platser längre bort.
– Gör research om vad som händer kring din stad eller den orten i närområdet du tänker besöka. På samma sätt som om du reser till en storstad i Europa. Det gäller att attackera sin hemort som om det vore en semesterort. Du kommer att upptäcka att det finns massor att se och göra, oavsett om du bor i Malmö, Stockholm eller på en liten ort. Jag tror de flesta glömmer bort att deras egen stad har så mycket att ge, säger Kajsa.
Skånetrafiken har inför sommaren skapat en sida med just den inspiration och information som du behöver för en bra hemester. Du kan enkelt sortera tipsen efter vilket område du vill resa i och vilken typ av aktivitet du vill göra, få tips om både långa och korta utflykter.
– Vi vill visa att man kan ta bussen eller tåget istället för bilen till många av Skånes pärlor. Varför inte åka med linje 190 till Beddingestrand och bada över dagen för att sedan avsluta med middag i Ystad, säger Carolina Bergentoft, marknadsansvarig för Sommarbiljetten.
Med Sommarbiljetten kan du resa runt hela Skåne hela sommaren tillsammans med nära och kära.
Precis som tidigare år så gäller sommarbiljetten för max tre personer varav högst en får ha fyllt 20 år. Tillexempel kan en vuxen resa med två barn eller så kan tre ungdomar resa tillsammans, men bara en av dem får ha fyllt 20 år. Du kan låna ut biljetten till andra när du själv inte använder den. Detta funkar lika bra i appen som med kortet.
Fakta

Sommarbiljetten

Sommarbiljetten ger dig fria resor inom Skåne med tåg och buss mellan 15 juni och 15 augusti för bara 699 kronor. Så passa på att hemestra i din egen stad och upptäck alla de smultronställen som finns i vårt vackra landskap.

Du köper sommarbiljetten enklast i Skånetrafikens app. Då bär du den med dig överallt i din mobil. Självklart kan du även köpa sommarbiljetten som ett Jojo-kort hos våra kundcenter på Malmö C, Lund C, Kristianstad C, Helsingborg C eller hos någon av våra 150 återförsäljare.

Biljetten gäller för upp till tre personer, varav en får ha fyllt 20 år. Den är inte personlig utan går att låna ut till vänner och andra familjemedlemmar.

Läs mer om villkoren för Sommarbiljetten

Ladda ner appen och köp biljetten idag!

Registrerar du ditt kort på Mitt konto på skanetrafiken.se får du Skånetrafikens Tappa bort-garanti. Kortet kan registreras tidigast dagen efter du köpt det.

I och med registreringen är du med och tävlar om ett månadskort i appen giltigt i hela Skåne 16 augusti–15 september (värde 1199 kr). För att vara med i tävlingen ska du registrera ditt kort senast 5 augusti.

Att hemestra kan innebära att antingen utforska sin egen stad och utgå från det egna hemmet eller att semestra i sitt eget närområde. Oavsett vilket är kollektivtrafiken med tåg och bussar det färdmedel som passar bäst. Och att resa med just tåg är en trend som författarna Anna Thorbjörnsson och Marko Wramén tagit fasta på. Deras senaste bok handlar om just att resa med tåg.
– Den bok vi skrivit nu hade inte sålt för fem år sedan men det är tydligt att intresset för att ta tåget till semestern är stort idag, säger Marko Wramén.
Marko Wramén och Anna Thorbjörnsson tror, precis som Kajsa Beausang, att klimatdebatten varit en av de mest drivande frågorna till denna trend. Men också att själva fördelarna man själv upplever när man väl provat kommer att göra det till mer än bara en trend.
– När man väl semestrat med tåg inser man vad mycket mer värde man får ut av resan, säger Anna Thorbjörnsson. Det går att resa lugnare, dela upp resan och uppleva mer. Själva resan är bekvämare då man kan röra sig runt på tåget, vilket är extra värdefullt om man reser med barn.
Med tåg kommer du alltid till kärnan av centrum med allt vad det innebär. Och med bussen når du till små byar på landsbygden du inte skulle komma till annars. Byar och samhällen som alla har sin unika charm.
Anna och Markos bok handlar i första hand om resor i Europa, men de väljer att resa med tåg och buss när de är hemma i Skåne också.
– De nackdelar som finns med tågresande i Europa slipper vi här, säger Anna Thorbjörnsson. Det kan vara krångligt att boka och långa resor tar lång tid. I Skåne är istället allt nära och det är superenkelt att hitta tidtabeller och boka biljetter genom appen.
Fakta

Hemester

Ordet hemester har funnits med i den svenska vokabulären sedan 2008. Begreppet är en sammanslagning av orden semester och hem och är en översättning av det engelska uttrycket Staycation. Det blev ett begrepp under den amerikanska finanskrisen det året. Bensinpriserna steg och de bilburna amerikanerna tvingades tänka om och omvärdera sina semesterresor.

Begreppet hemester etablerades på bred front i Sverige i och med radioprogrammet Spanarna i P1. Göran Everdahl hade snappat upp den amerikanska trenden och såg redan då vad som var på gång även i Sverige. Det gjorde han en uppskattat spaning om i december samma år. Om han själv gjorde översättningen eller hade fått inspiration från annat håll är svårt att utröna. Men klart är att trenden ökat för varje år som gått sedan 2008.

Det här är en annons från Skånetrafiken och inte en artikel från Sydsvenskans redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen