Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsSmile Tandvård

Bästa tipsen för din munhälsa

Vem vill inte ha en god munhälsa med starka tänder och en fräsch andedräkt? Här delar Peter Eldh, Tandläkare på Smile Tandvård i Lund, med sig av fem enkla tips på hur du ska göra för att ha ett vackert leende hela livet.

1. Tandborstning enligt 2-2-2-regeln

För att förebygga framtida problem med karies och tandlossning är det viktigt att inte slarva med tandborstningen. Borsta tänderna i två minuter, två gånger om dagen med två centimeter fluortandkräm så håller sig tänderna starka och friska.

2. Gör rent mellan tänderna

Tandborsten kommer inte åt matrester och bakteriebeläggningar mellan tänderna. Därför bör du använda tandtråd, tandstickor eller en mellanrumsborste för att göra rent mellan tänderna en gång om dagen i samband med tandborstning. Ett tips är att du gör detta på kvällen när du kanske har lite mer tid. Är du osäker på vilket hjälpmedel som passar dina tänder bäst kan personalen på Smile Tandvård i Lund hjälpa dig.

3. Undvik socker och småätande

Dålig kost och oregelbundna matrutiner är bidragande orsaker till tandproblem. Småätande mellan måltiderna samt mat och dryck som innehåller socker ökar risken för att få hål i tänderna. Det beror på att varje gång du äter eller dricker, producerar bakterier i munnen syra som angriper tandemaljen. Tänderna behöver vila mellan måltiderna för att syran ska neutraliseras. Därför bör du bara äta fem gånger om dagen, tre huvudmål och två mellanmål. Försök att inte dricka något annat än vatten mellan måltiderna.
Peter Eldh, Tandläkare på Smile Tandvård delar med sig av fem enkla tips för att förbättra din munhälsa.

4. Gå regelbundet till tandläkaren

Vänta inte med att gå till tandläkaren tills du får ont! Om du vill ha starka tänder som räcker hela livet bör du gå på regelbundna undersökningar hos din tandläkare eller tandhygienist. Då kan man fånga upp begynnande skador och åtgärda eller förebygga innan de orsakar större problem. Hur ofta du behöver gå är väldigt individuellt. Hos Smile Tandvård i Lund blir du kallad automatiskt till regelbundna undersökningar så du behöver inte själv hålla reda på när det är dags.

5. Utnyttja ditt tandläkarbesök

Passa på att ställa frågor när du träffar din tandläkare. Kommunikationen mellan patient och personal är otroligt viktig och du kan få nyttiga råd om hur du bäst tar hand om dina tänder hemma. Och glöm inte att utnyttja ditt tandvårdsbidrag!
Smile Tandvård finns i Lund och erbjuder modern tandvård med erfaren personal och korta väntetider. Du kan enkelt boka tid för en rutinundersökning eller specialisttandvård på telefon eller via hemsidan. Vid akuta besvär får du snabbt en akuttid hos en tandläkare.
Fakta

Smile Tandvård

Smile Tandvård är Sveriges äldsta och största privata tandvårdskedja med kliniker från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Vårt mål är att ge våra kunder Sveriges bästa och modernaste tandvård och därför ger vi dig bland annat tillgång till specialisttandvård oavsett vilken av våra kliniker du besöker. Tveka inte att kontakta oss på Smile om du har några frågor om din tandhälsa.

Fakta

Vad säger Tandläkaren – egentligen?

När man besöker tandläkaren får man ofta mycket information på kort tid och det är inte alltid lätt att hänga med i alla uttryck och fraser. Här är därför en enkel ordlista med en del ord som kan vara lätta att förväxla eller sammanblanda.

Vanliga problem med tänderna

Karies är en sjukdom som orsakar hål i tänderna, medan plack är en bakteriebeläggning som man kan få på tänderna. Tandsten är hårda, förkalkade bakteriebeläggningar. Pulpit är en inflammation inne i själva tanden, i pulpan och den ger tandverk.

De olika vanliga behandlingarna

Anestesi är samma sak som bedövning och lustgas kan användas i lugnande och smärtstillande syfte vid behandlingar. När man tar bort tandsten kalas det depurera medan att avlägsna karies kallas excavera och tar man bort hela tanden blir det tal om en extraktion.

Fyllning är en lagning som innebär att man ersätter förlorad tandsubstans medan en rotfyllning är en behandling där den skadade pulpan tas bort och tandens rotkanal försluts med guttaperka och ett rotkanalcement.

Ortodonti innebär behandling av tänder som står fel, genom exempelvis tandreglering där man använder tandställning för att rätta till tänder som till exempel vuxit snett eller sitter för tätt. Kan också behövas om man har kraftigt under- eller överbett.

Tändernas olika delar

Övergripande kan man säga att den del av tanden som syns i munnen kallas krona och den del som inte syns är roten. Inuti tanden finns rotkanalerna som i sin tur innehåller pulpa. Den består av bindväv, blodkärl och nerver. Det hårda yttre skiktet på tanden är emalj och innanför det finns dentin - det vill säga tandbenet, den något mjukare inre delen av tanden.

En tands krona är som en kub med fem synliga sidor. Dessa sidor har alla var sitt namn;

OCKLUSALT är ovansidan - tandens tuggyta. De fyra sidorna runt om kallas MESIALYTA (vetter framåt), DISTALYTA (bakåt), BUCKALT (mot kinden) och LINGUALT (mot tungan).

Vill du lära dig ännu fler ord och fraser som används inom tandvården hittar du en utförlig ordlista på Smile Tandvårds hemsida

Det här är en annons från Smile Tandvård och inte en artikel från Sydsvenskans redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen