Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsVisit Lolland-Falster

Förläng din weekend och njut med alla sinnen i Danmark

Mat, historia och kultur är tre viktiga komponenter för en lyckad weekendresa. På de danska öarna Lolland och Falster är det lätt att få uppleva dem alla tre och för att få njuta fullt ut kommer du vilja förlänga din weekend längre och längre. Här är några tips för dig som uppskattar en stimulerande semester för alla sinnen.

Bild: Emil Spangenberg
I mer än hundra år var Fuglsang Herregaard i sydöstra Lolland en tillflyktsort för danska bildkonstnärer och kompositörer. I dag är det pampiga godset ett populärt utflyktsmål med naturreservatet Skejten bara några kilometer bort. Njut av en fika, strosa runt i den romantiska slottsträdgården från 1700-talet eller besök Fuglsang konstmuseum som ligger bara en kort promenad från herrgården. Museet, som öppnade för säsongen den 8 juni, är ett av Danmarks av landets äldsta konstmuseer med en samling av dansk bildkonst från omkring 1780 till 1980-tal.
Bild: BEST-Production
Känn historiens vingslag i Maribo domkyrka som ursprungligen uppfördes som ett kloster i början på 1400-talet. Domkyrkan ligger vacker beläget i naturskyddsområdet Maribosøerne som lockar fågelskådare året om. De fyra sjöarna är omgärdade av ett herrgårdslandskap som inbjuder till vandring, cykling eller en tur på vattnet. Området har en rik kulturhistoria som förutom domkyrkan innefattar flera forntidsminnen.
Bild: Pajor
Konstverket Dodekalitten breder ut sig över det lolländska landskapet med utsikt över Smålandsfarvattnen. De tolv stenfigurerna är mellan sju och nio meter höga och väger uppåt 45 ton vardera. Den mäktiga upplevelsen förstärks av en underjordisk musikinstallation som får stenfigurerna att lågmält sjunga till varandra. En annorlunda konst- och musikupplevelse i det fria.

Smaka på Lolland och Falster

Sydhavsöarnas milda klimat gör området till en kulinarisk upplevelse med fokus på närodlade råvaror. Besök någon av de många gårdsbutikerna, bryggerierna och fruktodlingarna och kittla gommen med det bästa Falster och Lolland har att erbjuda.
Bild: Ingrid Riis
På Frederiksdals gods, som ligger längst ut på Lollands sydvästra spets, tillverkas vin på lokala körsbär. Nordens druva kallas den röda frukten som förädlas till vin enligt gamla traditioner. Stevnskörsbären odlas på plats och den vackra slottsträdgården på Frederiksdal är öppen för besökare. Ta med picknickkorgen och njut av de vackra omgivningarna!
Gårdsbutiken på Hotel Saxkjøbing säljer lokala specialiteter som grönsaker, frukt, kött, choklad, vin, must och mycket annat. Här också ett litet kafé där du kan njuta en kopp kaffe eller enklare lunch.
Besök Krenkerup Bryggeri strax utanför Saxkjøbing och lär dig mer om hur ölet kommer från jord till bord. Under juni, juli och augusti arrangeras rundvisningar på det prisbelönta bryggeriet.
Kernegaarden på Fejø bjuder en kulinarisk öupplevelse i Smålandsfarvattnet. Här tillverkas ekologisk cider på lokalodlade äpplen, en specialitet på ön. Besök musteriet, titta in i gårdsbutiken eller stanna kvar några dagar och upplev en riktig bondgårdssemester.
Bild: Ingrid Riis

Restaurang- och boendetips:

Hotel Saxkjøbing, hotell och restaurang med egen gårdsbutik.
Bandholm Hotel, klassiskt badhotell i mysiga Bandholm.
Restaurang Ö i Nysted hamn serverar mat lagad på lokala råvaror.
Vejrø Resort bjuder på en exklusiv upplevelse på en av Danmarks minsta öar.
Pomle Nakke är en klassisk danskt traktørsted, traditionell pub, som ligger uppe på en klint strax utanför Hesnæs.
Oreby Kro vid foten av Sakskøbing fjord specialiserar sig på lokala råvaror, serverade i en vacker miljö.
Läs mer här
Tänk på att det just nu inte går att resa till Danmark om syftet enbart är turism, semester eller besök hos vänner eller släkt. Ladda ner appen resklar för de senaste nyheterna kring din planerade resa.

Det här är en annons från Visit Lolland-Falster och inte en artikel från Sydsvenskans redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen