Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsVisitDenmark

The Norrmans bästa tips i södra Själland och söderhavsöarna

Anna och Lars Norrman, kända från SVT:s Husdrömmar bestämde sig för att lämna storstaden för att leva i harmoni med naturen. Nu driver de ett B&B i Klippinge.

Bild: Norrmans
På småvägarna söder om Köpenhamn väntar ett oupptäckt område där matkultur, upplevelser och rofylld natur står i fokus. Här landade svenska Anna och Lars Norrman, kända från SVT:s Husdrömmar, när de bestämde sig för att lämna storstaden för att leva i harmoni med naturen. I den lilla byn Klippinge i södra Själland, knappt en timmes resa från Köpenhamn, har de skapat ett unik gästboende där lokala material står i första rummet.
– Det var sandstensklinterna vi fastnade för från början, berättar Anna Norrman när vi slår oss ner vid ett långbord i det gamla grisstallet.
– Kalk är en stor del av Stevns, och vi har byggt upp hela vår hus med kalkprodukter som är brutna lokalt. Naturen här på Stevns är en av anledningarna till att vi är här. Naturen läker oss och får ner våra stressnivåer. Vi vill att våra gäster ska uppleva det, så när vi letade plats var naturen avgörande, säger hon.
Paret Norrman flyttade från Oslo till Köpenhamn för drygt fyra år sedan, och våren 2018 slog de upp portarna till The Norrmans Boutique Bed and Breakfast. På bara ett halvår förvandlade de en gammal grisgård till ett vackert boende omgiven av rogivande natur. Att de hamnade just här var lite av en slump, berättar de. På vägen hem från Møn bestämde sig paret för att köra inom världsnaturarvet Stevns Klint och utforska omgivningarna.
– Då såg vi hur vackert det var. Här får vi ro i själen och det var väldigt viktigt när vi letade efter ett ställe. Att få jobba i de här omgivningarna är helt fantastiskt, säger Anna Norrman.
Njut av pelargoner och kaffe i Paradehuset i Gisselfeld Kloster.Bild: VisitSydsjælland-Møn
Lite längre inåt landet ligger ett av Anna Norrmans favoritställen i trakten, Paradehuset vid Gisselfeld Kloster. Det ståtliga orangeriet från 1876 har varsamt restaurerats till sin forna glans och bjuder besökarna på blomsterprakt och intryck för alla sinnen. Här kan man slå sig ner bland pelargonerna och njuta av en kaffe och kaka, eller övernatta i den gamla trädgårdsmästarstugan. Från orangeriet har man utsikt äver ståtliga Gisselfeld Kloster som är att av Danmarks bäst bevarade renässansslott.
Villa Gallina bjuder på mat i gammal miljö.Bild: 4onceinyourlife
Några kilometer därifrån ligger Villa Gallina, en restaurang med anor från 1852. Det vackra korvirkeshuset omges av bokskog, och intill finns den botaniska trädgården Paradishaven som anlades redan 1813. Det verkliga dragplåstret i området är den attraktionen Skovtårnet, ett 45 meter högt spiraltorn som sträcker sig högt över trädkronorna. För den som antal utmaningen väntar en mäktig naturupplevelse med storslagen utsikt över södra Själlands vackra natur.
Men det var kusten och klinterna som lockade paret Norrman att slå sig ner på södra Själland.
– Vandringsleden som går längs hela klinten, från Faxe till bokskogen, är underbar. Där är vi själva oerhört mycket för att återhämta oss. Vi söker oss gärna till platser där det inte är så mycket folk, säger Anna Norrman med ett skratt.
Feddet är en av Danmarks vackraste stränder.
– Här finns några av Danmarks vackraste stränder, till exempel Feddet eller Maglebystrand där det nästan inte är någon och badar. I Rødvig finns en jättevacker strand mitt i byn och i hamnen kan du äta fisk direkt från havet. Vi brukar rekommendera våra gäster att köra de små vägarna till Præstø och Møns Klint som är än mer spektakulär än Stevns.
– Det är så vackert hela året. På vintern är naturen karg, hård och sjukt spännande på ett annat sätt. När vi är lediga på vintern har vi tid att resa runt, vandra och uppleva det vi vill dela med våra gäster. Vi har mycket kvar att utforska!

Redaktionen tipsar

Stevns Klint är med på UNESCO:s världsarvslista.Bild: VisitSydsjælland-Møn
Møns Klints spektakulära kalkklippor tornar 120 meter över havet och sträcker sig drygt sex kilometer utmed Møn kust. På Själland finns Stevns Klint som med sin unika natur är med på UNESCO:s världsarvslista.
Lär dig allt om dinosaurier, meteoritnedskag och vulkaner på GeoCenter Møns Klint.Bild: VISM
GeoCenter Møns Klint kan du lära dig allt om dinosaurier, meteoritnedslag och vulkaner som formade jorden för 70 miljoner år sedan. Nyord och Møn är är Danmarks minst upplysta platser, och här kan du uppleva en alldeles speciell stjärnhimmel. Platsen är Nordens enda Dark Sky Park.
Maribo domkyrka ligger i ett unikt område med rikt fågelliv.Bild: BEST-Production
Maribosøerne är ett unikt naturskyddsområde som är världskänt för sitt rika fågelliv. Upplev sjöarna med turbåten Anemonen och titta gärna in i Maribo domkyrka.
Konstverket Dodekalitten breder ut sig över det lolländska landskapet med utsikt över Smålandsfarvattnen. De tolv stenfigurerna är mellan sju och nio meter höga och väger uppåt 45 ton. En mäktig upplevelse!
Åk linbana, klättra och upplev naturen från ett nytt perspektiv på äventyrsparken Camp Adventure.
Dansk konst visas upp på Fuglsang Kunstmuseum.
Fuglsang Kunstmuseum i Toreby visas dansk målerikonst och skulpturer från sent 1700-tal till 1980-tal. I samlingen finns bland annat Jens Juel, P.C. Skovgaard, Kristian Zahrtmann, Skagenmålarna och Fynboerne.

Det här är en annons från VisitDenmark och inte en artikel från Sydsvenskans redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen