Jag älskar att kasta mig huvudstupa in i asiatiska butiker och köpa mat på måfå, utan att ha en…
Mat på måfå berikar tillvaronJag tänkte regelbundet ge lite tips om mina favoritbloggar, både svenska och engelskspråkiga. Vem…
Matbloggar som väcker aptitenRena smaker i all ära, men det är kryddorna som ger must och maffighet. Lisa Förare Winbladh…
Rena smaker i all ära, men det är kryddorna som ger must och maffighet. Lisa Förare Winbladh blandar och ger.Det här receptet kommer från nördtidningen Cooks Illustrated och innehåller ett par små hyss för…
Chocolate chip cookiesOm jag får välja en enda krydda att leva med i resten av mitt liv måste det nog ändå bli ingefära.
Ingefärskakor, kanske med kardemummaBakbordet är inte bästa arenan för fri improvisation – ska det siktas, så ska det siktas! Men visst…
Bakbordet är inte bästa arenan för fri improvisation – ska det siktas, så ska det siktas! Men visst finns det sätt att variera favoriterna. Med kryddor och nötter, till exempel.Färdig smördeg har länge haft ett dåligt rykte men faktum kvarstår: Lägg ett sprött knaprigt…
Viltfärspaj med sidfläsk, smörstekta rotsaker, svamp och porterLite märkligt nog har jag börjat baka igen. Med två tonårskillar hemma som älskar varma mackor och…
Porterbröd med ingefäraGillar du beska? Då är porter ett fynd i maten. Lisa Förare Winbladh tar av kapsylen och känner…
Gillar du beska? Då är porter ett fynd i maten. Lisa Förare Winbladh tar av kapsylen och känner toner av sina favoritlaster.Uppenbarligen är det oxfilé svenska folket helst väljer om de ska köpa kött. En styckningsdetalj…
Portergryta med salvia, kastanjer och katrinplommonDen lilla beskan gör den snälla pannacottan vuxen i smaken. Receptet är inspirerat av ett lite mer…
Pannacotta med porter, inkokta päron, hassenötssmulor och chokladsåsLisa Förare Winbladh kryddar maten med sensommardrömmar i form av honung.
Lisa Förare Winbladh kryddar maten med sensommardrömmar i form av honung.När jag tog de första trevande stegen på min köksbana fanns det en soppa som var lite förmer än…
Purjo, potatis och palsternackssoppa med honungs- och senapsgrädde och stekta fläsktärningarEftersom jag älskar burktomater till vansinnets gräns är det inget, absolut inget som sätter stopp…
Tomatkaka med honungskrämDesperation är en underskattad drivkraft i matlagning. Som till exempel när jag råkade ha för…
Vildandsbröst på sötsur rödkål med honung, nypon, äpple, vinäger, timjan och enbärVarje år gör jag en ny variant på rödbetssallad att pryda julbordet med. Men det här receptet…
Bakade rödbetor i svartvinbärsvinägrett med rostade solrosfrön och smågurkorRotsellerisallader passar utmärkt till de flesta vilda rätter: patéer, grytor och köttbullar. För…
Rotsellerisallad med krämig dressing, torkade bär och rostade enbärÄven om jag uppskattar fornfynd i största allmänhet försöker jag hålla lite ruljans i fruktskålen…
Quinoasallad med mandarin, selleri, gojibär, cashewnötter och ingefärsdressingJulen må vara ända fram till påska, men suget efter julmat gör det inte. När Lisa Förare Winbladh…
Julen må vara ända fram till påska, men suget efter julmat gör det inte. När Lisa Förare Winbladh tröttnat ger hon klassikerna nytt sällskap i form av torkad frukt.Habaneron är inte längre världens hetaste, och lika bra är det. För vem vill tävla i styrka när man…
Habaneron är inte längre världens hetaste, och lika bra är det. För vem vill tävla i styrka när man egentligen är kungen av arom?Inget väcker en sådan respekt på bussen eller tåget som en rejäl bit lagrad münster i kassen. Du…
Surdegsbaguette med münster, salami, rostad paprika och salviaBjuda gäster på lite smörgåsar? Ja, svårare än så behöver det faktiskt inte vara. Lisa Förare…
Bjuda gäster på lite smörgåsar? Ja, svårare än så behöver det faktiskt inte vara. Lisa Förare Winbladh bjuder på varma mackor när hon får oväntat besök.Att alltid ha tortillabröd hemma är att alltid vara förberedd på det bästa, det vill säga kärt…
Quesadilla med körsbärssylt, hasselnötter och lagrad getostNu är det dags för en vegetarisk godbit, den blir faktiskt bäst på ett lite grövre- bröd. Har du…
Mellanmörkt surdegsbröd med kronärtskockor, ostronskivling, parmesan och citrontimjanBananerna i Sverige är en enahanda bekantskap, men visst kan de blomma upp i rätt sällskap.
Bananerna i Sverige är en enahanda bekantskap, men visst kan de blomma upp i rätt sällskap. Desserterna är ju självskrivna, men vågar du prova ketchup?Smaksättare från fjärran är räddningen när man lagat närodlade höströtter på längden och tvären och…
Smaksättare från fjärran är räddningen när man lagat närodlade höströtter på längden och tvären och behöver variation.Jag är inte särskilt svag för färsk pasta. Nej, jag ber att få rätta mig själv. Jag var inte…
Färsk pasta för många med rotsaker, fläsk och kumminSej är en av mina favoritfiskar eftersom den får en sådan fin liten skaldjurssötma när den steks i…
Sej med morotskräm och picklade jordärtskockorEn trevlig läsare hörde av sig och bad om att få recept som var lagom för två. Med smicker kommer…
Lammköttbullar på bädd av kvitten och rotsaker med saffransyoghurtHurra för gnudi! Finns det någon annan rätt som imponerar så i förhållande till arbetsinsatsen? Var…
Fetagnudi med råstekta rödbetorOm ni tycker att jag presenterat mycket pyttemackor senaste tiden har ni helt rätt. Det beror det…
Crostini med getost och katrinplommonsalsaKolasötma och rostade toner, syrlighet och fruktiga, parfymerade aromer. Katrinplommon förtjänar så…
Kolasötma och rostade toner, syrlighet och fruktiga, parfymerade aromer. Katrinplommon förtjänar så mycket bättre än att avskrivas som laxermedel.Pruneaux är inte franska för katrinplommon, det är också namnet på den likör som tillverkas av dem.
PruneauxFå saker gjorde mig så innerligt lycklig under min barndom som när mamma lagade en klassisk…
Fläskkarré med katrinplommon, cider, purjo och rotselleriKatrinplommonet trivs lika bra i kryddstarka rätter som i milda. Många sorters anka blir bättre…
Tagine på anka med katrinplommonRostning kan förvandla paprikan från paria till livräddare i höstköket. Men var noga med att välja…
Rostning kan förvandla paprikan från paria till livräddare i höstköket. Men var noga med att välja en aromrik sort och undvik grönsaksdiskens vattensvullna monster.Den här soppan lagar du inte när du hittar billiga paprikor. Inte heller när du råkar vara sugen på…
Paprikasoppa med pumpakärnor och fullkornskrutongerGott till lamm så klart! Men även till rostad marinerad paprika i andra sammanhang. Finemang…
KryddblandningMed hjälp av rostad paprika eller piquillo på burk snor du ihop det här enkla men utsökta…
Paprikarelish med feta och granatäppelsirapFör mig som har frysen full av lamm är det lammsäsong året runt. Om du blir sugen på lamm mitt i…
Lammfiléspett med varma kryddor, rostad citron och paprikarelishSvartkål och grönkål är så ohyggligt nyttigt att de nådigt godkänts av varenda en av de dieter som…
Rostad paprika och svartkål med sidfläsk och chiliVrid klockan tillbaka! Ja, till en tid då klockor knappt fanns. Inspirationen till den här rätten…
Sötsur ragu med morot, linser, paprika, körsbärstomater och fisksåsDet lilla fikonhacket kan även användas att toppa lammfärsbiffar eller lammfilé med. Om du av någon…
Ädelostcrostini med fikonhackMed sina särpräglade aromer är fikonet en av de vuxnare frukterna. Blanda gärna intensivt kolasöta,…
Med sina särpräglade aromer är fikonet en av de vuxnare frukterna. Blanda gärna intensivt kolasöta, torkade fikon med färska, saftiga – ett bevis för att kärlek över generationsgränserna existerar även hos frukt.Fisk och fikon? Japp! Jag kan faktiskt inte komma på ett bättre sällskap till lamm än den här…
Mos på röda linser med fikon och sardellerDe använda fikonen kan du fräsa snabbt i smör och ösa ner i en mustig lammgryta. Vill du ha mer…
FikonvinägerJag trodde aldrig att jag skulle hysa varma känslor för den översalta fasta haloumi-osten. Men…
Haloumi med fikon, russin, spiskummin, korianderfrö och linserKornmjölsskorpor från Kreta kan vara precis det du behöver för att hålla hösten varm.
Kornmjölsskorpor från Kreta kan vara precis det du behöver för att hålla hösten varm.Underlätta omställningen till höst med en sovmorgon och låt frukosten bli en spanskinspirerad…
Underlätta omställningen till höst med en sovmorgon och låt frukosten bli en spanskinspirerad brunch.